Embert Berkers, Bakelse Bakelnaar

BAKEL – ‘Ik was volledig overdonderd.’ Embert Berkers is er enkele dagen na zijn uitverkiezing tot Bakelse Bakelnaar nog beduusd van. Er zijn zoveel vrijwilligers die het verdienen. Maar ik sta in een rijtje met terechte winnaars, dus ga ik er maar vanuit dat het verdiend is.

Embert Berkers is voorzitter van De Zonnebloem, afdeling Bakel, Milheeze en De Rips. In die hoedanigheid zet hij zich tevens in voor de Goede Doelen Week in Bakel. Daarnaast is de oud-leraar wekelijks actief bij tennisvereniging De Sprenk. In het verleden had Berkers een belangrijk aandeel in de oprichting van Actief BMR, voor welke partij hij ook gemeenteraadslid was in de toenmalige Gemeente Bakel en Milheeze. Eens kijken of al die bestuurservaring de kersverse Bakelse Bakelnaar helpt in onze biechtstoel.

Geloof je?

Ik kom uit een warm katholiek Astens nest. Ons moeder bewaakte ons pad naar de kerk. Maar die manier van geloven is niet meer van deze tijd. Geloven betekent voor mij vertrouwen hebben in de huidige maatschappij, in de goede mensen om me heen. En in welke bijdrage je kunt leveren aan een betere situatie. Ik geloof in een betere wereld.

Wat is je grootste deugd?

Dat is meer aan anderen om daar iets over te zeggen. Maar ik heb in bijna alles wat ik heb gedaan al mijn energie gestopt. In mijn onderwijsverleden heb ik het altijd goed willen doen, ook in samenwerking met mijn collegas. Ik genoot van die collegialiteit en de gezamenlijke prestatie. Dat vind ik nu weer terug in de organisaties waarin ik als vrijwilliger mijn bijdrage lever.
Wat is je grootste zonde?

Mijn grootste zonde is zonder twijfel mijn gebrek aan geduld. Ik heb altijd haast. Dat weet ik aardig te onderdrukken, maar ik kan me bijvoorbeeld ergeren aan grenzeloos geklets bij vergaderingen. Die haast zie je ook terug als ik tennis. Gelukkig ben ik altijd geduldig kunnen blijven in het onderwijs.

Wat koester je het meest?

Mijn afkomst, mijn familie. Ik kom uit een boerenfamilie, waarbij de ene helft in de agrarische sector ging en de andere helft ging studeren. Maar bij elke verjaardag kwamen alle vraagstukken uit de maatschappij aan de orde. We kunnen samen overal over praten. En we durven elkaar te corrigeren.

Wat stuit je het meest tegen de borst?

Als mensen naast hun schoenen gaan lopen. Geen inhoud maar je verschuilen in een geselecteerd gezelschap, waarbij eigen afkomst en familiewaarden niet meer tellen. Kale kak dus.
Ik erger me ook enorm aan de huidige politieke discussies. Mede dankzij de Europese integratie hebben we al zeventig jaar geen oorlog meer, terwijl we in de laatste vierhonderd jaar meer dan zeventig oorlogen gehad hebben. En toch zijn we de Europese samenwerking aan het ondergraven. Anderzijds neemt de populariteit van populisten als Wilders toe. Hij noemt één of twee onderwerpen die populair zijn, maar geeft geen oplossingen in breder verband. En daar trapt men dus gewoon in! Goedkope praatjes staan me tegen. Ik oriënteer me op politici die principieel blijven en vanuit een breed perspectief politiek bedrijven. Politiek begint in de eigen huiskamer.

Waar kun je heimelijk van genieten?

Allereerst aan het samenzijn met de kinderen en kleinkinderen, vooral als het goed gaat. Je hoopt op een mooie toekomst voor ze. Ik ben graag thuis of met vrienden. Ik geniet al ruim vijftig jaar van de fijne schaakpartijen bij onze schaakclub in Asten. En ik geniet van de geweldige inzet van zoveel vrijwilligers in Bakel, Milheeze en De Rips voor De Zonnebloem.

Van wie kun je nog wat leren?

Je kunt altijd leren van anderen, als je je voelsprieten maar openzet.

Achter welke deur in Gemert-Bakel zou je een kijkje willen nemen?

Achter de deur van ons college van burgemeester en wethouders. Door wie laten zij zich leiden? Er is in het verleden natuurlijk nogal wat gebeurd in onze gemeente. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat niet iedereen op een gelijke manier behandeld is. Verder zou ik wel eens achter de deuren van de vermogende dorpsgenoten willen kijken die schielijk de deuren sluiten bij een collecte.

Met wie zou je wel eens een weesgegroetje willen bidden?

De kracht van het gebed zit in het gezamenlijk uitspreken van dezelfde woorden. Die eensgezindheid zou ik graag willen delen met al die strijdende partijen in het Midden-Oosten.

Heb je verder nog iets op te biechten?

We missen in Bakel De Korhoen. De BMR-bode is voor het Gemerts Nieuwsblad een unieke kans om dat gat op te vullen met een duidelijk herkenbare wekelijkse periodiek voor Bakel, Milheeze en De Rips. Voor onze gemeente mis ik de prominente plaats van ons kasteel in Gemert. Ik heb daar als gids een tiental jaren mensen rondgeleid. Het gebouw verpietert en er ontbreekt doortastendheid om een doorbraak te forceren.

Gemerts Nieuwsblad