Nachtvlinderavond  bij IVN Gemert-Bakel op 15 september

IVN Gemert- Bakel doet mee aan de Nationale Nachtvlindernacht op vrijdag 15 september.

 

In de avond en nacht van vrijdag 15 september is heel Nederland in de ban van de Nationale Nachtvlindernacht. Op zoveel mogelijk plaatsen in Nederland wordt deze avond en nacht gekeken naar nachtvlinders met behulp van lakens, lampen en stroop.

De Nationale Nachtvlindernacht wordt gecoördineerd door De Vlinderstichting en heeft als doel om zoveel mogelijk mensen op een spannende manier kennis te laten maken met nachtvlinders en tegelijkertijd verspreid in het hele land gegevens van nachtvlinders te verzamelen.

Nachtvlinders worden aangetrokken door licht of geur. 

Nachtvlinders weten de weg door te letten op de maan en de sterren. Als ze dan in de buurt komen van een felle lamp raken ze in de war en vliegen naar de lamp toe. Dat is heel handig als je ze wilt bekijken. De beste manier om ze met licht te lokken is door een wit laken vlak achter een lamp te spannen. De vlinders zullen dan rustig op het laken gaan zitten zodat ze goed bekeken kunnen worden.

Sommige nachtvlinders zijn ’s nacht op zoek naar rijp fruit en nectar. Ze komen onder andere op de zoete geur van rottend fruit af, ze kunnen immers goed ruiken. De zoete geur van rottend fruit kun je namaken met een mengseltje van alcohol(wijn) en stroop.

Voor de Nationale Nachtvlinderavond hebben we in Bakel een locatie gevonden op het kampeerterrein van Jong Nederland Bakel. Het terrein is gelegen tussen de weilanden en  de bossen richting Deurne. Door de aanwezigheid van de Kaweische Loop met haar bloemrijke graslanden hopen we er diverse bijzondere soorten te kunnen zien.

IVN-ers onder leiding van Wim Vermeulen, nachtvlinderexpert bij IVN Gemert-Bakel, staan klaar om de gelokte vlinders op naam te brengen. Alle soorten en aantallen worden doorgegeven aan de Vlinderstichting

Wanneer: vrijdag 15 september

Waar: Kuundertseheide 4 in Bakel

Tijd: 20.00 uur tot 23.00 uur.

Het meenemen van een zaklamp is aan te bevelen.

Bij regen gaat het zoeken niet door. Houd de website van IVN Gemert-Bakel in de  gaten.