Lezing over het klimaat bij IVN Gemert-Bakel op 23 maart

Veranderend klimaat??! Het klimaat wenkt de dieren? Planten en dieren vluchten in hoog tempo naar koelere oorden?!

Het weer is een thema van elke dag, we vinden het te nat, te droog, te warm … en heel soms gewoon goed. Criterium voor ons oordeel is meestal van heel persoonlijke aard.

De laatste jaren is er ook veel te doen over het (veranderende) klimaat. Regelmatig berichtgeving in de media. Stijging van de temperatuur, broeikaseffect, opwarming van de aarde, smelten van de ijskap, extremere weesomstandigheden, stijging van de zeespiegel … Incidentele spelingen van de natuur of werkelijk naderende, dreigende tendensen? Een thema dat ons allemaal aangaat!

Wat betekent een en ander voor planten en dieren? Welke tekenen nemen we de laatste jaren waar?

In de lezing wordt ingegaan op verschillende aspecten van deze problematiek. Concrete waarnemingen aan veranderingen en verschuivingen in de flora en vooral de fauna van ons land zijn daarbij uitgangspunt.

Vroeger bloeien van de voorjaarsflora, zangvogels leggen hun eieren eerder in het jaar, vervroeging van vliegtijd van vlinders en libellen.

Zomerfijnstraal, grote waternavel en bezemkruiskruid, zandhagedis, bonte vliegenvanger en bijeneter, tijgerspin, sprinkhaan, juffer- en libellensoorten, vlinders. Wat vertellen ze ons ??Het ultieme antwoord op de vraag van het veranderende klimaat wordt niet gegeven, maar veel aspecten, achtergronden en verwachtingen, feiten en vermoedens komen aan de orde.

Allemaal ondersteund via een beeldende ppt-presentatie.

Wanneer: donderdag 23 maart

Aanvang: 19.30 uur

Waar: IVN gebouw, Geneneind 2a 5761 RH Bakel

Vragen: ivnbakel@hotmail.com