Lezing over Canada bij IVN Gemert- Bakel op 26 januari.

De natuur in Oost-Canada – overeenkomsten met Europa.
De lezing wordt verzorgd door Martien Helmig (KNNV Eindhoven en IVN Veghel).
Martien en echtgenote bezochten vijf achtereenvolgende jaren familie in Montreal en maakten aansluitend reizen in het oosten van Canada. De belangrijkste gebieden die ze hebben bezocht liggen alle in de omgeving van de St Laurensrivier, die door z’n enorme breedte hier eerder een zee kan worden genoemd. Het schiereiland Gaspé, de Mingan-archipel in de provincie Québec en Nova Scotia (aparte provincie) zijn enkele van de gebieden. Het zijn boreale gebieden, hoewel de ligging niet noordelijker is dan Nederland.
Wat hun is opgevallen in deze -Atlantische- streken is dat de natuur soms sterke gelijkenis heeft met die van Europa.
In de lezing zal Martien vogels laten zien en daarbij ook landschappen, vlinders en libellen en ook enkele zoogdieren en planten. Opmerkelijk is ook het zeer grote getijdeverschil dat zich in een bepaalde baai voordoet.
Soorten die dezelfde zijn of een sterke verwantschap hebben zijn bijvoorbeeld de Eidereend en Jan van Gent (maar dan in zeer grote aantallen). De overeenkomsten zijn er vaak vanwege de ligging aan dezelfde Atlantische oceaan. Naast de overeenkomsten zullen ook opmerkelijke verschillen te zien zijn.
Op de reizen hebben zij ook enkele inheemse bewoners ontmoet.

Komt deze boeiende lezing  meemaken!

Wanneer:donderdag 26 januari

Waar: IVN gebouw, Geneneind 2a te Bakel.

Aanvang: 19.30 uur. Graag iedereen aanmelden, dus ook de IVN leden voor 23 januari via ivnbakel@hotmail.com. De entree is gratis. Koffie /thee € 1,00.