Vleermuizen, bijzondere nachtdieren – lezing IVN op 22 september

Lezing bij IVN Gemert-Bakel op donderdag 22 september

Hoewel vleermuizen voor sommigen griezels zijn, blijken het juist heel sociale dieren.

Dieren ook, die heel nuttig zijn voor de natuur. Voor wie meer wil weten over het leven van de vleermuis organiseert IVN Gemert & Bakel op donderdag 22 september  2022 een thema-avond over deze nachtdieren.

Amateur-vleermuisdeskundige Carlo Wijnen, die zich al jaren verdiept in het leven van  vleermuizen, verzorgt de lezing.

Aan de hand van foto’s schetst hij een beeld van het leven van de vleermuis; hij vertelt daarbij over het gedrag van de dieren, hun voedsel,  winterslaap en ook over de bescherming van de soort.

Hij zal zeker ook stilstaan bij de zogenaamde “echolocatie” die vleermuizen gebruiken om zich beter te kunnen oriënteren in het donker.

Echolocatie is het vermogen om voorwerpen te lokaliseren door zelf geluid uit te zenden, en te luisteren naar de echo die wordt ontvangen.

Vleermuizen zijn voor veel mensen enge beesten waar men bang voor is. Sommige mensen vinden vleermuizen zelfs angstaanjagend. Ook doen verhalen de ronde dat vleermuizen per ongeluk in het haar van mensen vast komen zitten.

Wat veel mensen niet weten is, dat vleermuizen sociale dieren zijn die heel belangrijk zijn voor de natuur bijvoorbeeld omdat zij veel insecten eten, tot wel 3000 muggen per nacht.

Benieuwd wat er nou eigenlijk waar en niet waar is over de verhalen die de ronde doen over vleermuizen? Kom dan naar de lezing.

Wanneer: donderdag 22 september.

Waar: IVN gebouw, Geneneind 2a, 5761 RH te Bakel.

Aanvang: 19.30 uur. De entree is voor iedereen gratis.