Paddenstoelenexcursie: IVN Bakel Milheeze De Rips

Op zondag 24 oktober 2021 verzorgt het IVN een Paddenstoelenexcursie. Deze is in de omgeving van de Klotterpeel en het Beestenveld.

Start om 10.00 uur op de parkeerplaats Hazenhutsedijk. Hoek Hazenhutsedijk, Kruisberglaan, Stippelberg.

Paddenstoelen lijken uit het niets te verschijnen. Je kunt ze overal tegenkomen. Een paar regendagen in de herfst kunnen ervoor zorgen dat de grond vochtig genoeg is geworden voor het verschijnen van paddenstoelen. Sommige paddenstoelen hebben een fraai gekleurde hoed op een korte of lange steel, andere zijn klein en sierlijk met opvallende kleuren.

De ene soort groeit in dichte bundels op oud hout, de andere in groepjes tussen de afgevallen bladeren en naalden of zomaar uit het mos. Je kunt ze ook in het gras tegenkomen of in kieren tussen de bestrating. Ze komen in allerlei vormen voor bijvoorbeeld als een hertengewei of als een parasol of als biefstuk.

Tijdens deze excursie wordt ingegaan op de vraag wat zijn paddenstoelen? Over hun verschijningsvorm, hoe is hun levenscyclus? Over de groeiwijze, de rol van de paddenstoel in de natuur, de voortplanting en hun relatie met andere planten.

Het kan handig zijn om een spiegeltje (op steel) mee te brengen om gemakkelijke de onderkant van de hoed te bekijken.

Bij de excursies van het IVN hoeft u geen lid te zijn van het IVN.

De wandeling duurt ongeveer 2 uur en is voor grote en kleine mensen.

Deelname is gratis maar wel op eigen risico. Inlichtingen bij de IVN- gids die de wandeling zal leiden. 0653913386.