Bakelse Zonnebloem verruilt pannenkoek voor appelflap

Al jarenlang is de maand maart voor de Zonnebloemgasten van Bakel, Milheeze en De Rips de vaste pannenkoekenmaand. Zij komen dan in groepjes van vier tot zes personen bij één van de andere gasten bij elkaar om daar pannenkoeken te bakken en samen te smullen. Natuurlijk is dit een uitgelezen moment om gezellig bij te kletsen en alle dorpsnieuwtjes uit te wisselen. Voor de meeste gasten is dit dan ook één van de hoogtepunten van het Zonnebloemjaar.

Maar ook hier maakten de omstandigheden het onmogelijk om met groepjes bijeen te komen, dus om een pannenkoekenmiddag te organiseren. Het Zonnebloembestuur had al vaak gemerkt hoezeer de gasten uitkeken naar de pannenkoekenmaand, waardoor min of meer de verplichting ontstond om een alternatief te bedenken voor dit evenement. En dat alternatief werd gevonden: op zaterdag 5 maart gingen de bestuursleden alle gasten af om hun als tegemoetkoming aan de pannenkoekenmaand een lekkere appelflap te bezorgen. Ook in Milheeze en De Rips bezorgden de bestuursleden een traktatie bij de gasten. Zij kozen voor appelflappen of worstenbroodjes , waarmee beter aan de persoonlijke wensen van de gasten tegemoet gekomen kon worden.

Altijd als de Zonnebloem een actie organiseert voor de gasten is het hartverwarmend te zien hoe blij die gasten zijn met dat extra beetje aandacht, die kleine lekkernij en het praatje aan de deur. Wie zich inspant voor de Zonnebloem krijgt daar zóveel warmte en vriendschap voor terug dat alle inzet met groot plezier gedaan wordt. Ook bij deze appelflappenactie was het een feest van blije herkenning, zowel voor de gasten als voor de vrijwilligers en de bestuursleden. Dat geeft hun meteen weer de energie om de volgende activiteit op te gaan zetten. Immers, Pasen is in aantocht en dat mag niet ongemerkt voorbijgaan. Zeker niet in deze lockdown-tijd.

Op bijgaande foto ziet u Marian, één van de Bakelse bestuursleden, een appelflap bezorgen bij haar Zonnebloemgast Tiny Sleegers.