Samen zeggenschap over eigen, eerlijke voeding 

 

Samen zeggenschap over eigen, eerlijke voeding 

“Wij willen grip op ons eten, gezond eten, weten waar het vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt. We willen erop kunnen vertrouwen dat ons eten eerlijk is geproduceerd, met respect voor de boer, de dieren en de natuur. Een plek waar duurzaam, puur en eerlijk voedsel wordt geproduceerd.”

Herenboeren Landmeerse Loop is een initiatief van een groep inwoners uit de regio Boekel en Gemert. Het lukt ons om een eigen boerderij te starten wanneer minimaal honderdvijftig gezinnen uit Gemert-Bakel, Boekel en plaatsen daar omheen, mee doen. Met dat aantal leden is er een basis om 20 hectare grond te pachten en een boer in dienst te nemen. Dan start Herenboeren Landmeerse Loop. 

De leden van de coöperatie zijn samen de eigenaar van de boerderij, de werkgever van de boer. Zij bepalen wat er wordt verbouwd.

De boer verbouwt groente en fruit. Er wordt kippen gehouden voor de eieren en het vlees, en enkele varkens en koeien, vooral voor de natuurlijke mest. Als je zin hebt kun je als lid de boer helpen. 

Leden

De leden betalen 2.000 euro inleg. Zolang de boerderij nog niet definitief is, is een aanbetaling van 50 (tot maximaal 200) euro voldoende.

De totale inleg is het startkapitaal dat nodig is voor de aanschaf van bomen, weipalen, sproei installatie en alles wat nog meer bij de start van een boerderij komt kijken. De gezinnen die meedoen, halen voor een bedrag van circa elf euro per ’mond’, wekelijks verse producten bij de boerderij. 

Waar komt de boerderij

Het bestuur van Herenboerderij Landmeerse Loop heeft met d GGZ-instelling Huize Padua een intentieverklaring getekend om een deel van de Herenboerderij op het terrein van de instelling te realiseren. We verwachten het andere deel van de boerderij aan de Handelse kant van de Landmeerse Loop te kunnen starten.

Mee doen

De eerste leden zitten vol enthousiasme en plannen. Door de Corona is het heel lastig om nieuwe leden te benaderen. Terwijl juist nú heel duidelijk is dat we het echt anders moeten doen. Denk jij er ook zo over? Schroom niet, stel je vragen via onze website: landmeerseloop.herenboeren.nl.  Heb je liever persoonlijk contact? Bel dan met Peter Geerts 06-4335 6996.

Agenda

Een prachtig voorbeeld van een bijzondere boerderij is te zien in de film “The biggest little farm”. Op 10 november is deze film bij ons – Corona proof – te zien. 

Op 10 december is er een – Corona proof – informatie avond. 

Aanmelden voor deze bijeenkomsten is noodzakelijk en kan via onze website landmeerseloop.herenboeren.nl.