Doe mee aan de Nationale Opschoondag

Bron artikel en foto: Gemerts Nieuwsblad

GEMERT-BAKEL – Nog maar enkele maanden is de stichting Schoon Gemert-Bakel bezig om het zwerfvuil-probleem in Gemert-Bakel aan te pakken en meteen al komen de vrijwilligers voor een grote klus te staan. Namelijk de organisatie van de Nationale Opschoondag in Gemert-Bakel op zaterdag 19 september.

Er gebeurt al heel veel op dit gebied want wekelijks zijn tientallen vrijwilligers bezig om het zwerfvuil her en der op te ruimen. Alleen niemand weet van elkaar wie wat doet en daar wil de stichting iets aan gaan doen. De stichting wil alles wat er gebeurt op dit vlak in kaart brengen.

De stichting Schoon Gemert-Bakel wil alle kerkdorpen betrekken bij de grote schoonmaakdag. En niet alleen in de kernen van Gemert-Bakel maar ook in het buitengebied wemelt het van de zwerfafval. Blikjes, zakjes, flesjes, tot mondkapjes aan toe. Je kunt het zo gek niet bedenken of het ligt er. Al dat zwerfaval is niet alleen geen gezicht, het is ook zeer slecht voor de natuur en de dieren die daarin leven. Het duurt jaren voordat het afval vergaat. Materialen zoals plastic vergaan zelfs helemaal niet en komen terecht in sloten, beken en kanalen waarna het water verder wordt afgevoerd naar zee. Er ontstaat door zwerfafval ontzettend veel dierenleed omdat dieren plastic eten of verstrikt raken in de rommel.

Op zaterdag 19 september wordt van 09.00 tot 12.00 uur zwerfvuil geraapt. De Stichting Schoon Gemert-Bakel zorgt voor materialen zoals grijpers, zakken, hesje, een zuigwagen, instructies etc. Er wordt gestart vanaf Champignonkwekerij Van de Boomen aan de Beeksedijk waar iedereen een goodybag van de gezamenlijke Gemert-Bakelse supermarkten en de VVV Gemert-Bakel meekrijgt voor onderweg. De leden van VELT in Gemert doen ook mee en nemen onder andere de omgeving van de Schoolswinkel en Heuvelsepad voor hun rekening. Bij Schoon Gemert-Bakel zijn ook gezinnen welkom want goed voorbeeld van ouders doet goed volgen. Mensen die mee willen helpen op deze dag kunnen zich aanmelden via schoongemertbakel@gmail.com.