Oeuvreboek Brabantse beeldmeester Toon Grassens komt uit

Vijf beelden in Bakel en Milheeze

Binnenkort komt het oeuvreboek over het leven en werken van Toon Grassens uit. Toon, inmiddels 80 jaar, kijkt terug op al zijn werken, de totstandkoming ervan, de verhalen erachter… Hoewel internationaal erkend (werken in Canada, Zuid-Amerika, Japan, Afrika, Z.-Korea, Italië, Duitsland en België), mag Toon Grassens toch vooral als Brabantse beeldmeester worden geduid. Zijn beelden en restauraties staan niet alleen in Gemert en Bakel, maar ook in Den Bosch (o.a. op de Sint Jan), Eindhoven, Helvoirt, Nistelrode (alleen daar al vier beelden), Drunen, Veghel, Casteren, Escharen, Schijndel, Zijtaart, Lieshout, Beek en Donk, Erp (Bonfire van Anky van Grunsven), Sint-Michielsgestel, Gerwen, Bergeijk, Haps, Heeswijk, Helmond, Alphen-Chaam, Sterksel – en dan zal ik er nog wel een paar vergeten.
Het wordt een prachtige uitgave, met meer dan 500 afbeeldingen, luxe, met een ingegraveerd monogram van Toon, een kapitaalbandje, een leeslint en vooral veel mooie verhalen.

In Bakel staat bijvoorbeeld het beeld van ‘Ons Moeder’. De opdrachtgever vond dat het geen “hooggeplaatst iemand” zou moeten worden, maar gewoon “ons moeder”. Zíj verdiende een beeld, zíj droeg zorg voor een groot gezin.

De Pierewaaier in brons is in 1996 is door Toon gemaakt naar aanleiding van het drieëndertigjarig bestaan van De Pierewaaiers. Pieren die aan een touwtje hangen, vandaar…

En dan is daar natuurlijk de beeltenis van Sint Willibrordus, op en in de hoek van het parochiehuis. In tufsteen!

De Willibrordusput, daarin zit een nis voor een beeld van St.-Willibrordus. Toon heeft de heilige man zijn typerende symbolen meegegeven: een wijnvat, een toren (uiteraard de toren van de Bakelse kerk), en op de mijter het omhulsel van de put.
Het beeld van de Peelwerker in Milheeze completeert deze lokale verzameling. Tot en met de spierzak met daarin de stapel struiven vóór, en de drinkkruik áchter over de schouder.

Simon van Wetten, auteur van het boek, bekend van lezingen in en over Bakel-Milheeze en van het boek ‘Vivat Bakelorum’, beveelt het oeuvreboek van Toon Grassens van harte aan. Het heeft een harde kaft, bevat 172 bladzijden en kost € 25.- bij intekening. Op 6 september wordt het in het Boerenbondsmuseum in Gemert gepresenteerd. Intekenaars krijgen een uitnodiging.
Intekenen kan via Simon van Wetten, e-mail: s.vanwetten@chello.nl of bellen: 0492-364471

Bron foto: Eindhovens Dagblad.