Young Leaders willen Gemert-Bakel beter maken

Bron: Gemerts nieuwsblad 26 juni 2019

GEMERT-BAKEL – Rolmodellen van de toekomst. Zo introduceerde jongerenwerker Vic van Dijck de deelnemers aan het project Young Leaders. Dit activeringsprogramma is opgezet om nieuwe leiders op te leiden. Talenten die het goede voorbeeld geven in hun eigen leefomgeving door zelf maatschappelijke initiatieven te ontplooien. Maandagavond presenteerden zij in de raadszaal hun plannen aan wethouder Wilmie Steegs. Na afloop kregen zij een certificaat uitgereikt.

Door Marcel Bosmans

Young Leaders is een concept uit de koker van het Amsterdamse onderzoeksbureau Noorda en Co, dat in opdracht van de gemeente Gemert-Bakel het lokale jongerenwerk heeft hervormd. Onder begeleiding van jongerenwerkers Vic van Dijck, Jonathan van Hout en Piet Snijders (LEVgroep) hebben negen beloftes tien weken lang een opleidingstraject gevolgd. Zij zijn getraind in samenwerken, netwerken, debatteren, presenteren en organiseren. De cursisten hebben op basis van de opgedane kennis een aantal voorstellen uitgewerkt. De plannen die zij individueel of in teamverband presenteerden kunnen volgens hen bijdragen aan een beter Gemert-Bakel.

Thuissituatie

Sofia Belfekih is een van jongeren die het voortouw neemt. “Ik heb me voor Young Leaders aangemeld, omdat ik graag iets wil betekenen voor mensen. Volgens de 17-jarige Bakelse is het een prima leerschool geweest. “Presenteren vind ik best wel eng, dus het goed om daar meer ervaring mee op te doen. Ik weet nu ook dat je meer bereikt als je naar elkaar luistert en respect toont voor de ander.”

Sofia heeft het plan opgevat om jongeren te helpen die worstelen met hun thuissituatie. “Het geloof of de cultuur speelt daar vaak een rol in.” Ze heeft daar zelf ook ervaring mee. “Ik ben Frans-Marokkaans en opgegroeid in een omgeving waar mannen kunnen doen en laten wat ze willen en vrouwen bijna niks mogen. Dat vind ik irritant. Als kinderen een bepaald gedrag vertonen, kan dat door de thuissituatie komen. Bijvoorbeeld omdat ouders alleen maar ruzie maken, of er sprake is van verwaarlozing, misbruik of geweld. Ga je als jongere hulp zoeken, dan voel je je vaak van het kastje naar de muur gestuurd. Als je iedere keer weer bij een andere therapeut of begeleider opnieuw je verhaal moet doen dan ben je er op een gegeven moment klaar mee, ‘want er helpt toch geen mens’.”

Wat volgens Sofia evenmin helpt is dat de meeste professionals geen ervaringsdeskundige zijn. “Ik had een maatschappelijk werkster. Ze was heel aardig, maar Nederlands en kon zich daardoor niet goed in mijn situatie verplaatsen. Een van mijn docenten was Turks. Zij begreep me wel.”

De 17-jarige Bakelse maakt zich daarom sterk voor een vaste plek binnen de gemeentegrenzen, waar jongeren met een lastige thuissituatie, ongeacht afkomst, door ervaringsdeskundigen vooruitgeholpen kunnen worden: “Ik wil dat het laagdrempelig is.
Jongeren moeten zonder tussenkomst van hulpverleners een afspraak voor een gesprek kunnen maken. Ik denk dat het prima zou passen in de Boelthiek.”

DJ-school

Daan Biemans en Ruben van de Ven werken aan een ander project: het opzetten van een DJ-school. Zij willen jongeren de kans geven om lokaal een opleiding tot DJ te volgen. Die zou dan afgesloten worden met een draaiavond voor vrienden, familie en bekenden. De plek waar normaalgesproken de burgemeester zit, was nu ingenomen door een DJ-booth. Achter de draaitafel gaven de twee initiatiefnemers een demonstratie aan de wethouder.

Die zag meer plannen van andere Young Leaders voorbijkomen zoals een woonwerkplek op een woonwagenlocatie, een klimactiviteit en een grootst opgezet jongerenfeest. Het feest zou ongeveer 5.000 euro gaan kosten, de woonwerkplek 1,6 miljoen. Te betalen door de gemeente. Steeghs is niet van plan om direct de portemonnee te trekken: “Hebben jullie al crowdfunding geprobeerd?”, wil ze van de plannenmakers weten. Ze adviseert de jongeren om eerst een goed onderbouwd voorstel op papier te zetten. “Dan kan het gemeentebestuur bepalen of ze er geld aan uit wil geven.”