Bier van Bakelse bodem

Het begon met het planten van een veld hop. Daarna volgden al snel de plannen voor een speciaalbier met ingrediënten van eigen bodem. Die plannen moeten op 1 januari de ‘ultieme’ tripel opleveren. Daarin willen de initiatiefnemers van Brouwerij Holevoort ook de Bakelse smaak vangen.

“Het is begonnen met het planten van een halve hectare hop”, vertelt Sven Somers. Samen met Rick Swinkels en Jozef Slegers stond hij aan de basis van Brouwerij Holevoort. “De hop was namelijk schaars. Ver weg in het achterhoofd hadden we wel het idee om bier te gaan brouwen. Maar dat was vooral een droom. De hop was in eerste instantie bedoeld voor de verkoop.”

Op zoek naar grond kwamen de drie initiatiefnemers uit bij Maarten Manders, die een veld braak had liggen. Manders besloot zich bij de plannen aan te sluiten.

“En toen kwam al snel de vraag boven waarom we de hop niet zelf zouden gaan gebruiken”, vertelt Somers. “De enige brouwerij in Nederland die momenteel haar eigen hop gebruikt is Gulpener. Dat alleen al is een mooi verhaal.”

De vier heren staken hun koppen bij elkaar, en daar rolden de vervolgstappen uit. Behalve hop zijn water en gerst de belangrijkste ingrediënten voor bier. En dus werd, naast de hop, ook gerst ingezaaid. Bovendien staat de streek van oudsher bekend om de goede kwaliteit van het grondwater. Door het slaan van een eigen bron kan ook dat water worden gebruikt.

“Daarmee hadden we alle ingrediënten in huis voor een biertje dat volledig van Bakelse bodem komt”, lacht Somers. “We misten alleen twee essentiële dingen. Een goede brouw-installatie. En we hadden totaal geen idee hoe we een fatsoenlijk bier moesten brouwen.”

Via-via kwamen de brouwers-in-spé in contact met een ervaren brouwmeester uit Deurne. Die bood enthousiast zijn medewerking aan. Vanuit Italië werd een installatie aangekocht waarmee batches van 50 liter bier kunnen worden aangemaakt. “Van constante kwaliteit”, benadrukt Somers. “Want we willen niet dat elke batch anders smaakt.”

Ondertussen werd ook contact gezocht met de gemeente Gemert-Bakel. Een bezoek aan het archief leerde dat Bakel vroeger tal van brouwerijen rijk was. Eén daarvan was gevestigd aan de Hollevoort, toevallig het adres waar nu de Bakelse hop groeit. Somers: “Toen hadden we plotseling ook een naam: Brouwerij Holevoort, naar de oude benaming voor deze plek.”

De gemeente wees de initiatiefnemers bovendien op het feit dat Noord Brabant in 2018 de gastronomische hoofdstad van Europa is. Dat zorgde, letterlijk, voor druk op de ketel, vertelt Somers: “Vanuit die gedachte zijn we verder gaan kijken. Hoe mooi zou het zijn als we op 1 januari 2018 een bier van Bakelse bodem uit zouden kunnen schenken? Bij voorkeur een tripel. Omdat dat een nostalgisch bier is, waar ook echt iets aan te proeven is.”

Omdat de mannen achter Brouwerij Holevoort ook de Bakelse smaak bij de totstandkoming van hun Bakelse bier belangrijk vonden, besloten ze de inwoners bij het proces te betrekken. In drie proefrondes krijgen Bakelse bierliefhebbers telkens zes brouwsels voorgeschoteld. Waarna uiteindelijk het ultieme Bakelse bier over moet blijven. De eerste van die proefavonden is binnenkort. Spannend, vindt Somers. Maar ook mooi: “Ons doel is om van de Bakelse tripel de ultieme tripel te maken. Hoe bijzonder zou het zijn als dat lukt met alleen maar producten van eigen bodem?”

bron: www.gemertsnieuwsblad.nl