Eindhovens Dagblad: Sloophamer steeds dichterbij voor Landgoed Bakel

BAKEL – Met de aankondiging dat De Zorgboog de Jan de Witkliniek in Bakel de komende maanden ‘gecontroleerd gaat verlaten’, wordt de transformatie van het groengebied aan de rand van het dorp steeds concreter. Ondertussen gaan de vrijwilligers van Bospark Bakel gewoon door met het verfraaien van het Zorgboog-terrein. ,,Voor ons is dit een grote speeltuin.”

Nee, hoe Landgoed Bakel er over pak ’m beet vijftien jaar uitziet, is nog steeds met geen mogelijkheid te zeggen. ,,Een afgerond eindplaatje is er niet”, liet Ton Borghs, de vorig jaar onverwacht overleden bestuursvoorzitter van De Zorgboog, ruim drie jaar geleden al in deze krant optekenen. Dat ‘eindplaatje’ is er ook nu nog niet. Vaststaat in elk geval wel dat de zorgorganisatie een deel van het ruim 35 hectare grote terrein wil afstoten en dat de herontwikkeling in delen wordt opgesplitst en in fasen wordt uitgevoerd.

Om potentiële kopers/planontwikkelaars een beeld te geven van de mogelijkheden die het terrein biedt, besloot De Zorgboog vorig jaar het terrein in vier ‘kavels’ op te knippen. Bij elk kavel werd daarbij een ‘ontwikkelrichting’ geschetst. ,,Een denkrichting, niet meer en niet minder”, benadrukt een woordvoerster namens De Zorgboog.

Bungalows

Zo werd voor de plek van de te slopen Jan de Witkliniek, in het noordelijk deel van het landgoed, een zorg- of retraitehotel geopperd, en voor het te slopen dienstengebouw en garages woningbouw in de vorm van acht tot twaalf patiobungalows. Op de plek van het huidige Sint Jozefsheil zou op termijn een complex met tachtig tot honderd appartementen kunnen komen en op en rondom de locatie van De Horst – bij de ingang van het terrein aan de Roessel – ‘tien vrije kavels die opgaan in het bos’.

Tijdelijk

De vrijwilligers van werkgroep Bospark Bakel wachten gewoon af wat er de komende jaren gaat gebeuren. ,,Dat is ook van begin af aan zo met De Zorgboog afgesproken. Alles wat wij hier mogen doen, is tijdelijk. De Zorgboog is leidend”, benadrukt Ria Willemsen (66), voorzitter van de werkgroep. ,,En dat is ook prima, de samenwerking met hen is uitstekend.”

De vrijwilligers van de werkgroep zetten zich nu ruim vier jaar in om van het park een aantrekkelijke plek voor iedereen te maken. En niet zonder succes: steeds meer bezoekers weten de weg naar het Bospark te vinden. ,,We krijgen steeds meer bekendheid”, merkt ook Phil van Kempen (54), die zich net als haar zus Bernadette (64) al jaren voor het Bospark inzet. ,,Dat merken we bijvoorbeeld als we op zoek zijn naar spullen, of als we proberen ergens geld los te krijgen. En dat is prettig, want we hebben nog steeds een budget van nul.”

Bospark Bakel is in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een plek die zowel jong als oud aanspreekt. ,,We krijgen ook steeds vaker verzoeken voor het rondleiden van groepen: schoolklassen, de Zonnebloem, noem maar op”, vertelt Bernadette van Kempen. Het park omvat inmiddels twaalf onderdelen die elk door een groep vrijwilligers ‘draaiend’ wordt gehouden. Het aanbod varieert van het Kabouterböske en Spoorpleintje tot het TBC-huisje en het vorig jaar geopende minimuseum ’t Zusterke.

Peelrandbreuk

Wensen heeft de werkgroep nog genoeg. ,,De vijver zouden we graag nog ’s opknappen”, noemt Phil van Kempen als voorbeeld. Een andere wens, het beter zichtbaar maken van de Peelrandbreuk die dwars over het terrein loopt, gaat binnenkort in vervulling. ,,De infoborden die we daarbij willen plaatsen, zijn besteld.”

Het bosrijke terrein biedt veel mogelijkheden, maar moet ‘geen Efteling worden’’, vindt Phil van Kempen. ,,Maar het is wel openbaar gebied, ondanks het toch nog steeds besloten karakter. Daar proberen we telkens een evenwicht in te vinden.” Want dat het Bospark in een behoefte voorziet, daaraan twijfelen de ongeveer 25 vrijwilligers geen moment. ,,Voor die ene glimlach, of het nu van een klein kind of van een bewoner van de Jan de Witkliniek is, dáár doen we het voor.”

Bron: Eindhovens Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *