Prinz Klauz sluit StreetRock af met afscheidsconcert

Aanstaande zondag komt op StreetRock een einde aan negen jaar Prinz Klauz. De Bakelse band belooft het publiek spektakel tijdens zijn afscheidsconcert. In vijf stappen kijken de bandleden terug én vooruit.

“We hebben altijd geprobeerd om dingen net iets anders te doen”, zegt Michel van Dooren, drummer van Prinz Klauz. Die Bakelse band geeft zondag op ‘thuisbasis’ StreetRock zijn allerlaatste optreden. Michel stond negen jaar geleden met gitarist Marchel Mertens aan de basis van Prinz Klauz, vertelt hij: “We kenden elkaar al lang maar hadden nog nooit samen in een band gespeeld. Daar moest verandering in komen. Één dingen wisten we zeker. John Klaus moest de frontman worden; iemand die écht contact maakt met het publiek.” De naam was vervolgens snel gevonden, vult Marchel aan: “Ik vond Prinz Klauz logisch klinken. John is het middelpunt van de band.” “Een eerbetoon aan mezelf? Dat vond ik helemaal niks”, lacht zanger en gezicht van de band John Klaus. “Uiteindelijk heeft het goed gewerkt. De naam bleef ‘plekken’.”

Bierdouche

“We zijn begonnen met hardrock op de scheidslijn van rock en metal”, zegt Michel. “Maar we hadden allemaal een verschillende achtergrond; pop, symfonische muziek of hardrock.” Bassist Willem Verachtert: “Dat is de kracht. We kunnen hele kleine liedjes brengen, maar ook hele bombastische metal.” Michel: “Met John stralen we energie en overtuiging uit. Hij houdt ons als band ook scherp. We weten vooraf nooit hoe lang een nummer gaat duren.” Meest iconische voorbeeld noemt hij ‘de grootste bierdouche ooit’ tijdens een vorige editie van StreetRock: “Dat was gepland. Maar hoe John het zou doen en hoe lang het zou duren wisten we niet. Hij kreeg het voor elkaar dat heel het publiek bier de lucht in blies; fantastisch!”

Clash

De band maakte een vliegende start toen toenmalig bassist Marcel Swinkels Prinz Klauz inschreef voor The Clash Of The Coverbands. Na verschillende voorrondes stond de net gestarte band plotseling in de finale tussen bands uit de hele Benelux. Michel: “Dat was in 013 in Tilburg. Er reisde 300 man met ons mee. Vanuit het niets hadden we al die mensen aan ons verbonden. Dat voelde heel bijzonder.”

Graspop

Prinz Klauz won The Clash uiteindelijk niet. Maar de finaleplaats leverde bekendheid op, leidend tot een lange reeks optredens. De band gaf intieme concerten in kleine kroegen, maar stond ook op grote festivals als Paaspop en Lowlands, zegt gitarist Marcel van Dorst: “We zijn op plekken geweest waar je normaal nooit komt.” Het Belgische Graspop rekent Michel tot één van die plekken: “Dat is hét metalfestival van Europa. Er komen 175.000 mensen op af.” Graspop betekende ook het debuut van zangeres Hanneke Kuunders, de laatste jaren frontvrouw naast John Klaus. Een overrompelend debuut, vertelt ze: “Ik had net drie repetities meegedaan. Ineens stond ik voor een tent met 2000 man. Al na het eerste nummer wilden mensen met me op de foto.”

Slotconcert

De lange weg eindigt, symbolisch bijna, in het ‘eigen’ Bakel. Het Fuse StreetRock podium is zondag rond 22.00 uur voor Prinz Klauz. De band mag met zijn eigen slotoptreden het festival afsluiten. John Klaus kijkt met gemengde gevoelens vooruit: “Nog één keer. En dan is het klaar. Dat voelt onwerkelijk.” Willem Verachtert: “Welke plek is gaver om af te sluiten dan StreetRock? We gaan nog één keer vlammen.” John: “Het wordt de allervetste show van Prinz Klauz. Ooit.”

Bron: www.gemertsnieuwsblad.nl

Foto: Dave van Hout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *