Zeventigjarige Zonnebloem laat de sectie Bakel-Milheeze-Rips meevieren met jubileumfeest

Dit jaar bestaat de Nederlandse Zonnebloemorganisatie zeventig jaar. Ter gelegenheid hiervan heeft de landelijke organisatie door loting enkele regionale secties aangewezen die op dinsdag 21 mei een speciale dag mochten beleven.

Tot onze blije verrassing was ook de afdeling Bakel-Milheeze-Rips één van de uitverkorenen. Ook hier moest een loting worden opgezet: er moesten tien personen worden aangewezen die een geheel verzorgde middag in het Oorlogs- en Verzetsmuseum Overloon kregen aangeboden. De landelijke organisatie stond garant voor de entreegelden, het kopje koffie / thee met gebak, de deskundige rondleiding, het glaasje na afloop. Daarnaast zorgde de organisatie voor rolstoelen voor de gasten en zelfs liet men vanuit het hoofdkantoor in Breda een tiental vrijwilligers komen om de rolstoelen door het museum te duwen. Het enige wat de plaatselijke afdeling hoefde te doen, was ervoor zorg te dragen dat de uitverkorenen op de afgesproken tijd in Overloon aanwezig zouden zijn.

Omdat de gasten van de Zonnebloem over het algemeen al heel wat jaren op hun teller hebben staan, was de keuze voor het Oorlogsmuseum zeer terecht. Veel van de gasten hebben als kind een deel van de oorlog nog meegemaakt en zij blijken de ellende uit die tijd nog steeds niet vergeten te zijn. Dat maakte de middag tot iets heel bijzonders: de gids leverde een zee aan boeiende informatie en bracht allerhande herinneringen weer tot leven, maar ook de aanwezige gasten verrijkten zelf de middag met hun persoonlijke ervaringen. Dat bracht de oorlogsjaren wel weer heel erg dichtbij. Geen wonder dat zowel de gids alsook de medegasten met grote belangstelling luisterden naar de ervaringen van de groepsgenoten. Zo lang als die oorlog inmiddels alweer voorbij is, zo goed als onze relatie met Duitsland inmiddels ook geworden is, het kan niet verhullen dat de bezettingsjaren de gedachtenwereld van de overlevenden hun leven lang bepaald hebben. Juist het samenzijn op deze plaats en het delen van de ervaringen met lotgenoten heeft een bijzonder positief effect gehad op de aanwezigen die het geluk hadden om ingeloot te zijn voor deze speciale jubileummiddag.