Excursie IVN Gemert- Bakel – 2e Paasdag Natuurpoort Nederheide

Op 22 april, tweede Paasdag,

Starten we om 09:30 uur bij de Natuurpoort De Nederheide. Adres is Kaak 11, 5763 PK Milheeze.

Bij deze excursie kijken en luisteren we naar de natuur om ons heen op de Nederheide. De lente vogels zullen van zich laten horen. En het eerste lentegroen is uit gelopen.

De Nederheide is een bosgebied van 463 ha dat zich bevindt ten noorden van Bakel en Milheeze. 

De Nederheide sluit nauw aan bij het zeer uitgestrekte landgoed en bosgebied de Stippelberg dat eigendom is van Natuurmonumenten. Richting De Rips ligt het Beestenveld van Staatsbosbeheer. Samen met de Stippelberg en Het Beestenveld maakt het deel uit van een zeer uitgestrekt aaneengesloten bosgebied van ca 1700 ha. En daar gaan wij maar een heel klein stukje van bewandelen. 

Deze oorspronkelijk woeste grond, droge heide en stuifduinen, is in het begin van de 20e eeuw ontgonnen en met Grove den beplant.

Momenteel streeft men naar een meer natuurlijk bosbeheer.

Geholpen door de schooljeugd bij de Boomplantdagen zijn hierbij verschillende bospercelen beplant met allerlei loofbomen.

 Heidevelden zijn niet meer aanwezig uitgezonderd enkele kleine plekjes ‘klapzand’ in het uiterste westen van het gebied. Er zijn verschillende wandelingen uitgezet die onder meer beginnen bij de Natuurpoort De Nederheide. Verder loopt er een middellange afstandswandeling van 22 km door het gebied die de Nederheide Route heet. 

Wij zullen bij deze excursie maar een 5 à 6 km lopen. 

U hoeft geen lid te zijn van het IVN. Inlichtingen bij P.F.v.d. Boogaard 0627273785. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *