Watermolens bij IVN Gemert Bakel op 21 maart

Lezing over watermolens op 21 maart door Hans van de Mars

In het stroomgebied van de Maas stonden er ooit maar liefst 450 watermolens, waarvan zo’n vijftig in Limburg. De rol die watermolens speelden  en soms nog spelen in de vorming van het landschap is volgens de gastspreker dr. Hans de Mars volkomen vergeten.

De watermolens zorgden voor stuwing en daarmee voorkwamen ze verdroging bovenstrooms. Watermolens zijn in zijn ogen dan ook geen objecten, maar landschapssystemen waarin natuur en erfgoed prachtig zijn versmolten. Twee jaar geleden is zijn baanbrekend onderzoeksrapport Watermolenlandschappen wereldkundig gemaakt tijdens de Avond van de Limburgse Molens. Het bevat nieuwe kennis die de nodige aandacht en waardering verdient. De watermolenlandschappen laten immers heel duidelijk zien hoezeer cultuur, erfgoed en natuur in beekdalen al eeuwenlang met elkaar verweven zijn. Bepaling en waardering van de invloedsfeer van watermolens in beekdalen en de noodzaak van een watermolenpaspoort voor iedere Limburgse watermolen zal tijdens de bijeenkomst op donderdagvond 21 maart uitgebreid aan bod komen. Na afloop is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

De lezing is voor iedereen gratis toegankelijk.

Wanneer: donderdag 21 maart

Waar: IVN gebouw, Geneneind 2A te Bakel

Tijd: 19.45 uur.

Meer informatie: 0492363891

Eén gedachte over “Watermolens bij IVN Gemert Bakel op 21 maart”

  1. Ptor v d Boogaard schreef:

    Fijn dat jullie aandacht schenken aan de activiteiten van onze IVN afdeling.
    Bij dit onderwerp heb je de foto gebruikt van de ” doorstap” wandeling die zondag gehouden wordt. Vertrek om 13 u op het Geneneind 2A. Zie website ivnbakel.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *