Ziekentriduüm Bakel gaat verder als Baokels Triduüm

Bron: Gemerts Nieuwsblad – 2 februari 2019

BAKEL – De naam Ziekentriduüm dekte de lading niet meer, vond de organisatie die ouderen in Bakel jaarlijks drie dagen ontspanning en ontmoeting biedt. Veel deelnemers zijn namelijk niet ziek, maar verdienen de extra aandacht om andere redenen. Als Baokels Triduüm is de stichting ook in naam weer bij de tijd.

Door Siel Peijs

“Eenzame mensen zijn momenteel top-één”, zegt Jan Lambregts. “We hebben het er in de maatschappij steeds over dat iedereen langer zelfstandig thuis moet kunnen blijven wonen. Maar dat heeft wél consequenties. Voor veel mensen wordt de wereld wel erg klein.”

De voorzitter van Stichting Baokels Triduüm, voorheen Ziekentriduüm Bakel, weet waarover hij praat. Hij zag de doelgroep van de driedaagse veranderen, vertelt hij: “Het triduüm wordt dit jaar voor de 63e keer georganiseerd. Het uitgangspunt was ooit om zieke mensen drie dagen van ontspanning, ontmoeting en bezinning te geven. Dat ging langzaam toe naar zieke en eenzame mensen. Nu hebben we het over zieke, eenzame of kwetsbare ouderen.”

Om die reden besloot het bestuur van de stichting, dat naast Jan Lambregts bestaat uit Anja Veldman, Will Lambregts, Nellie Verhoeven en Wilma de Jongh, tot een naamswijziging. Vanaf dit jaar gaat Ziekentriduüm Bakel door het leven als Baokels Triduüm. Lambregts: “Mensen zeggen ‘ik ben niet ziek’ of ‘ik ben niet zo oud.’ Dat klopt. We willen mensen vooral uit hun isolement halen en ze het gevoel geven dat ze er nog bijhoren in de maatschappij.”

Inhoudelijk zal aan de organisatie dan ook weinig veranderen, vervolgt Lambregts: “We houden bewust vast aan ‘triduüm’, aan de drie dagen. Zodat mensen meer tijd hebben om contacten te leggen. En contacten op te bouwen.” Anja Veldman: “Als je de eerste dag ziet, is het nog onwennig. Daarna zie je het losser worden. Dat is een wereld van verschil.”

Tijdens de drie dagen krijgen de deelnemers, maximaal 75, van 14.00 tot ongeveer 20.00 uur een compleet programma aangeboden. Om de drempel laag te houden is deelname gratis. Naast ontmoeting biedt het programma ruimte voor ontspanning en bezinning. Zo maakt het programma ‘Bakel Toen en Nu’ vast onderdeel uit van het aanbod, en wordt elke dag gestart met een gezamenlijke gebedsdienst. In totaal zijn zo’n 80 vrijwilligers actief om alles in goede banen te leiden; van het ophalen van de mensen thuis en de verzorging tot het bereiden en serveren van de dagelijkse avondmaaltijd.

Dit jaar vindt het Baokels Triduüm plaats op 4, 5 en 6 juni. De stichting krijgt geen subsidie en is volledig afhankelijk van bijdrages uit het kienen voor verenigingen en stichtingen in Bakel en de Rabo-clubkas campagne, donaties en de huis-aan-huis collecte. Die laatste wordt gehouden van 11 tot en met 16 maart. Daarnaast heeft het bestuur de ‘Baokels Triduüm Support groep’ in het leven geroepen. Dat was nodig vanwege het wegvallen van een hoofd-donateur. Voor € 75,- per jaar kunnen mensen de kosten voor een deelnemer op zich nemen. Belangstellenden kunnen hiertoe contact opnemen met Jan Lambregts via JMLambregts46@kpnmail.nl of 0492-341513.

Jan Lambregts: “We zijn nog één van de weinige triduüms in de regio. De deelnemers teren er veel langer op dan we denken. Dat horen we telkens terug. En dat motiveert de hele organisatie. Het Baokels Triduüm móet blijven bestaan.”

Anja veldman, Will Lambregts en Jan Lambregts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *